Do góry

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
50 lat działalności naszej szkoły

Publiczna Szkoła Podstawowa

w Rzeczycy Długiej

godlo.png
 W poniedziałek 24 października dzieci z klas 0-I odwiedziły Muzeum Regionalne w Stalowej Woli, aby uczestniczyć w warsztatach i lekcji muzealnej dotyczącej historii chleba. W czasie warsztatów piekarniczych prowadząca przybliżyła dzieciom tradycję wypiekania chleba. Uczestnicy przygotowywali własne ciasto i formowali z niego bochenki chleba, które zostały włożone do piekarników. W oczekiwaniu na pieczony chlebek dzieci wzięły udział w lekcji muzealnej, podczas której śledziły proces powstawania chleba od zasiewu zboża do wypieku pieczywa, poznały zastosowanie dawnych przedmiotów używanych w gospodarstwach i piekarniach, takich jak dzieża, pociosek, cep czy żarna oraz poznały znaczenie chleba w dawnych obrzędach.

Czytaj więcej...

 Teatr czy wystąpienie sceniczne, będące z pewnością niestandardową i  nietypową formą aktywności, to ciekawy pomysł na rozpowszechnianie treści profilaktycznych adresowanych zarówno do dzieci, młodzieży jak i widzów dorosłych, który już po raz drugi (począwszy od ubiegłego roku) Gminna Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Radomyślu nad Sanem wciela w życie pod hasłem: Gminny Przegląd Teatrów Profilaktycznych.

Czytaj więcej...

 Nasza szkoła w szczególny sposób propaguje zdrowy styl życia, gdyż wyposaża uczniów  w wiedzę i umiejętności niezbędne do kształtowania odpowiednich postaw zdrowotnych. Profilaktykę prozdrowotną należy szerzyć wśród dzieci od najmłodszych lat, ponieważ znacząco wpływa na prawidłowy rozwój młodego organizmu. Promocja zdrowia powinna przybierać różne formy, także hasła, np. Każdy uczeń powie – najważniejsze nasze zdrowie, – pod którego szyldem 3 marca 2016r. przeprowadzono w szkole podstawowej konkursy  dla klas I – III.

Czytaj więcej...

 „Śniadanie daje moc!” - to program promujący zasady zdrowego odżywiania i zwiększający świadomość uczniów na temat roli pierwszego posiłku w diecie każdego człowieka, a zwłaszcza dziecka. Nasza placówka, podobnie jak w roku ubiegłym, w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania,  6 listopada 2015 r. po raz piąty wzięła udział w akcji „Śniadanie daje moc”. W tym roku akcja ta przebiegala pod hasłem „Kto śniadanie spożywa, ten próżniakiem nie bywa”.

Czytaj więcej...

 Ostatni dzień maja jest od lat obchodzony jako Światowy Dzień Bez Papierosa, jest też niewątpliwie okazją i koniecznością, aby mówić o bezsensowności palenia. Jak wiadomo z każdym wypalonym papierosem życie palacza jest o 8 minut krótsze. Palenie jest przeważnie … stratą czasu. Dzień 31 maja służy zwróceniu uwagi na konieczność ochrony obecnych i przyszłych pokoleń przed następstwami używania tytoniu. Tegorocznym obchodom Światowego Dnia Bez Papierosa przyświecało hasło: Stop nielegalnemu obrotowi wyrobami tytoniowymi.

Czytaj więcej...

 Jednym z priorytetowych zadań naszej szkoły jest promocja zdrowia. W związku z tym 26 lutego 2015 r. uczniowie szkoły podstawowej zorganizowali akcję promującą zdrowy styl życia pod hasłem: „Chcesz być zdrowy jak ryba, jedz owoce i warzywa”. Uczniowie klasy piątej  udzielili wszystkim uczniom szkoły podstawowej rad i wskazówek na temat zdrowego odżywiania.

Czytaj więcej...

 Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień! Dlatego powstał program edukacyjny: Śniadanie Daje Moc, w którym - jako Szkoła Promująca Zdrowie -  rokrocznie uczestniczymy. Dzień zdrowego jedzenia i gotowania obchodzony jest 8 listopada  nie tylko w Polsce, ale w kilku krajach zachodniej Europy. Celem programu jest zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. W tym dniu organizujemy wspólnie zdrowe śniadanie w klasach.

Czytaj więcej...

 Jak przystało na Szkołę Promującą Zdrowie kształtowanie zdrowotnych nawyków zaczynamy już od najmłodszych naszych uczniów. W piątek 17 października w naszym oddziale przedszkolnym było przesmacznie, a przede wszystkim zdrowo! Z myślą o jarzynowych witaminkach dzieci, pod opieką pani Justyny, zrobiły sałatkę warzywną. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników. Podczas robienia sałatki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny. Myjemy nie tylko ręce ale również warzywa przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem.

Czytaj więcej...

 Program „Owoce i warzywa w szkole” jest kontynuacją programu „Owoce w szkole” realizowanego w latach szkolnych 2009/2010 – 2013/2014. Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym. W tym roku szkolnym w naszej szkole z programu korzysta 61 dzieci  realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz dzieci klas I-III.

Czytaj więcej...

 „Jeśli chcesz się żywić zdrowo, jadaj zawsze kolorowo!
Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy!”
Uczniowie naszej szkoły biorą udział w programie „Owoce i warzywa w szkole”,  a jednocześnie jesteśmy szkołą promującą zdrowie. Często więc na zajęciach, szczególnie  w młodszych klasach, nauczyciele rozmawiają z dziećmi na temat zdrowego odżywiania,  wartości odżywczych owoców i warzyw, gdyż nawyki żywieniowe należy kształtować  u dzieci od najmłodszych lat. 24 września 2014 r. uczniowie klasy drugiej szkoły podstawowej przygotowywali na zajęciach sałatki i surówki owocowo – warzywne.

Czytaj więcej...