Do góry
W poniedziałek, 6 marca 2023r., na zaproszenie szkolnego koordynatora promocji zdrowia naszą placówkę odwiedziła pani mgr Marta Jachim - dietetyk pracująca w Centrum Dietetycznym Naturhouse w Stalowej Woli. Celem spotkania było zapoznanie dzieci i młodzieży ze zdrowymi nawykami żywieniowymi. Uczniowie zostali zapoznani z zasadami prawidłowego żywienia oraz jego wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu. W pierwszej część prelekcji uczestniczyli uczniowie klas młodszych, a kolejna część była poświęcona uczniom klas starszych. Dziękujemy serdecznie firmie Naturhouse Stalowa Wola za inspirujący filmik o zdrowym odżywianiu, skierowany głównie do rodziców naszych uczniów, a Pani Marcie dziękujemy za owocne spotkanie i poświęcony nam czas.
Zasadniczym celem projektu jest wzrost wiedzy i świadomości młodzieży szkolnej, kadry pedagogicznej i rodziców w zakresie uzależnień behawioralnych, poprzez realizację szeregu kompleksowych i spójnych działań profilaktyczno-edukacyjnych. Celami szczegółowymi programu są: rozwój u młodzieży umiejętności społecznych potrzebnych do podejmowania roli liderów młodzieżowych oraz realizacji działań prospołecznych, przekazanie młodzieży szkolnej wiedzy na temat zagrożeń płynących z uzależnień oraz ich mechanizmów, możliwości uzyskania pomocy poprzez realizację przez liderów młodzieżowych zajęć profilaktyczno-edukacyjnych w klasach oraz profilaktycznych gier terenowych „Poza siecią”, zapoznanie rodziców z wiedzą na temat zagrożeń związanych z uzależnieniem behawioralnym oraz skutecznego radzenia sobie z występującymi problemami w tym zakresie poprzez organizację prelekcji podczas wywiadówek.
W bieżącym roku szkolnym w klasie drugiej prowadzona jest innowacja pedagogiczna pod nazwą „Gotuj się na zmiany”. W ramach tej innowacji prowadzone są różne zajęcia mające na celu przybliżenie uczniom zasad zdrowego odżywiania.
W piątek 21 października 2022 roku postanowiłam zajrzeć do pudełek śniadaniowych uczniów z klasy II. Dlaczego akurat tego dnia? Ponieważ wtedy przypadał Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Święto to ustanowiono, aby uświadamiać ludziom jak wielki i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie mają owoce i warzywa. Drugoklasiści wiedzą, że aby być zdrowym trzeba jeść owoce i warzywa do każdego posiłku.
We wtorek 8 listopada obchodziliśmy ogólnopolski Dzień Zdrowego Śniadania, angażując całą społeczność szkolną w akcję Śniadanie Daje Moc. W tym czasie uczniowie młodszych klas, podczas zajęć edukacyjnych, zdobywali bezcenną wiedzę na temat roli prawidłowego żywienia w rozwoju i funkcjonowaniu młodego organizmu z uwzględnieniem dwunastu zasad zdrowego odżywiania. Starsi to już wiedzą, a młodsi jeszcze się w tym utwierdzili, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, gdyż dzięki niemu nasze organizmy mają energię do nauki i pracy. Dzięki zbilansowanej diecie lepiej się koncentrujemy podczas lekcji, mamy siłę do zabawy i ochotę do aktywnego wypoczynku. Dzieci z młodszych klas do tego wydarzenia przygotowywały się nieco wcześniej niż ich starsi koledzy.
Jako szkoła promująca zdrowie, która w swoim logo ma jabłko, nie mogliśmy w kalendarzu szkolnym pominąć obchodów tego dnia. Jabłka to najbardziej popularne owoce w Polsce i na świecie, są bardzo smaczne i zdrowe. Mają wiele cennych witamin i minerałów oraz dużą ilość błonnika. Warto je zjadać na surowo, najlepiej ze skórką, bo pod nią kryje się najwięcej witamin. Świętowanie Dnia Jabłka ma na celu promowanie zdrowego odżywiania oraz zachęcanie uczniów do codziennego spożywania tych owoców. Dlatego w tym dniu przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego częstowali wszystkich uczniów tymi owocami, oraz przekazywali informacje przygotowane przez szkolnego koordynatora promocji zdrowia, na temat wartości odżywczych jabłek, oraz powodów, dla których warto je jeść pod każdą postacią.
“Za dwadzieścia lat bardziej będziesz żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż tego, co zrobiłeś. Więc odwiąż liny, opuść bezpieczną przystań. Złap w żagle pomyślne wiatry. Podróżuj, śnij, odkrywaj.” Mark Twain
Zielona szkoła to forma edukacji, która jest źródłem twórczej pracy nauczyciela i ucznia. Ma spełniać określone cele dydaktyczno-wychowawcze i integracyjne. Uczenie się przez przeżywanie przynosi większe efekty, niż nauka w szkolnej ławce, czy przed komputerem. Dlatego po prawie dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią postanowiliśmy zabrać naszych uczniów na zorganizowany wypoczynek w nowe, nieznane im jeszcze miejsca. Dołożyliśmy wiele starań, aby zrealizować obiecany dzieciom wyjazd i udało się.
Listopad to miesiąc szczególny. Jest zimno, ponuro i często pada deszcz. Trzeba więc szczególnie zadbać o swoje zdrowie. Nasi uczniowie wiedzą, że aby być zdrowym, należy odpowiednio się odżywiać. Ale pamięć bywa zawodna! Dlatego, aby przypomnieć uczniom o konieczności dbania o swoje dobre zdrowie, ogłosiliśmy w naszej szkole czwartek 18 listopada 2021 roku Dniem Owocowym. Owoce to doskonałe źródło witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju młodych organizmów. Należy je spożywać codziennie. Aby tę wiedzę sobie utrwalić uczniowie przebrali się w stroje nawiązujące kolorystycznie do ulubionego owocu, przynieśli do szkoły owoce, maskotki i rysunki. Na zajęciach dowiedzieli się jakie wartości odżywcze ma ich ulubiony owoc.
Ósmego listopada dzieci z oddziału przedszkolnego i uczniowie z klas I–III, wzięli udział w ogólnopolskiej akcji „Śniadanie Daje Moc”. Nasza szkoła z racji specyfiki jednostki promującej zdrowie co roku aktywnie uczestniczy w tym przedsięwzięciu. Celem tego programu jest zwiększanie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka. Podczas zajęć dzieci poznały i omówiły aktualną piramidę zdrowia, a następnie pod czujnym okiem swoich pań wykonały przepyszne, kolorowe kanapki, robiły owocowe palmy, jeżyki i inne przekąski oraz smaczne koktajle owocowe. Pamiętajmy, aby dzieci zjadły pełnowartościowy posiłek przed wyjściem do szkoły, bo dzięki niemu nie tylko zaspokajają one głód, ale także dbają o swój prawidłowy rozwój, koncentrację i utrzymanie odpowiedniego poziomu energii niezbędnej do efektywnej nauki i zabawy.
Nadeszło długo wyczekiwane lato, a wraz z nim nadeszły upały. Gdy żar leje się z nieba, to gdzie się najlepiej schronić? Oczywiście w cieniu drzew. Tuż przed zakończeniem rocznych zajęć edukacyjnych urządziliśmy śniadanie na trawie. Chcieliśmy te ostatnie chwile przed wakacjami spędzić w miłej atmosferze, na wspólnych rozmowach i zabawach. Wszystkim uczniom życzymy wakacji pełnych wrażeń, nowych znajomości oraz przyjaźni. Pamiętajcie o bezpieczeństwie swoim i innych.
tekst: B. Czajkowska
Wszyscy wiemy, że 22 czerwca to pierwszy dzień kalendarzowego lata, jednak astronomiczne lato już do nas zawitało. Od kilku dni mamy też niemal tropikalne upały, a to z pewnością nie zachęca uczniów do siedzenia w szkolnych ławkach, dlatego drugoklasiści pod opieką swoich pań postanowili pieszo wyruszyć w plener w poszukiwaniu wiedzy i zabawy. Celem naszej wyprawy była Kępa Rzeczycka, gdzie skorzystaliśmy z gościnności pani Agnieszki Kołodziej – mamy ucznia naszej szkoły. Pani Agnieszka powitała nas w swoim „Lawendowym zakątku” i opowiedziała o zamiłowaniu do kwiatów, a w szczególności do lawendy. Często marzyła, aby mieć swoje pola lawendowe, i jak widać jej marzenie się spełniło.