Do góry

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
50 lat działalności naszej szkoły

Publiczna Szkoła Podstawowa

w Rzeczycy Długiej

godlo.png

          Powoli odchodzi od nas zima i wielkimi krokami zbliża się wiosna. Czas więc uzupełnić witaminowe braki w organiźmie. Dlatego właśnie uczniowie klasy I postanowili założyć w klasie mini warzywnik. Od rana pod okiem wychowaczyni siali rzeżuchę w skorupkach jajek (jeśli wszystko się uda powstaną z tego piękne rzeżuchowe czuprynki) oraz sadzili cebulkę i pietruszkę do słoików wypełnionych wodą. Za jakiś czas, gdy nowalijki urosną wykorzystamy je przy robieniu wiosennych kanapek. Te drobne czynności ogrodnicze były okazją do rozmowy na temat witamin zawartych w warzywach i owocach.

Czytaj więcej...

          Połowa grudnia. Na dworze zima, biało i nieprzyjemnie, a w naszej szkole zdrowo i warzywnie. A wszystko to z okazji obchodzonego w naszej Szkole Promującej Zdrowie "Dnia marchwiowo - jabłkowego".

Czytaj więcej...

W owocach i warzywach moc tkwi tajemnica,
często je spożywać to dobry obyczaj.
Wszak ich zadaniem jest dbać o nasze zdrowie.

Nasza szkoła przystąpiła do realizacji programu unijnego "Owoce w szkole", by aktywnie wdrażać zdrowe nawyki żywieniowe wśród najmłodszych, klasa III szkoły podstawowej pod okiem wychowawczyni pani Teresy Stanek, przygotowała przedstawienie pt. "Owoce i warzywa cały roczek".

Czytaj więcej...

Od nowego roku szkolnego 2010/2011 dzieci z klas I-III szkoły podstawowej otrzymują  w szkole bezpłatnie owoce lub warzywa.  Jest to możliwe dzięki realizacji unijnego programu "Owoce w szkole". W naszej szkole, dzięki inicjatywie i zaangażowaniu pana dyrektora, który w pierwszym terminie zgłosił  nasz  udział, tym programem są objęte dzieci w wieku 6-9 lat. Będą one otrzymywać przynajmniej 2-3 razy w tygodniu sezonowe owoce lub warzywa typu jabłka, gruszki, papryka, marchewka itp.

Czytaj więcej...

Już kolejny raz nasza szkoła bierze udział w ogólnopolskiej akcji "5 porcji warzyw, owoców lub soku". Jest ona adresowana do uczniów z klas I-III szkoły podstawowej. Prowadzona jest  ona przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soku (KUPS), a finansowana ze środków Unii Europejskiej, budżetu krajowego oraz członków organizacji KUPS. Program ten ma być zachętą do zmiany diety na zdrowszą i tym samym lepszą. Dietetycy i eksperci żywieniowi uważają, że każdy z nas powinien spożywać 5 owocowo-warzywnych porcji dziennie. Tymczasem nasza dieta cały czas nie jest wystarczajaco bogata w witaminy pochądzące właśnie z owoców. Ponadto wiedza Polaków na temat zdrowego odżywiania się jest nadal niewystarczająca.

Czytaj więcej...

       Czas jesieni to czas zbioru warzyw i owoców. Na temat konieczności ich spożywania ze względu na wartości odżywcze bardzo często rozmawiamy na zajęciach. 23 września w pierwszy dzień kalendarzowej jesieni uczniowie klasy drugiej Szkoły Podstawowej przynieśli na zajęcia składniki na sałatkę warzywną oraz wszystkie potrzebne rzeczy umożliwiające jej wykonanie.Wychowawczyni zwróciła szczególną uwagę na przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny podczas pracy oraz przypomniała o sprzątaniu i estetycznym podaniu gotowej potrawy. Dzieci przystąpiły do wykonywania sałatki z wielkim zapałem, a następnie do jej degustacji, podczas której wszystkim dopisywał wielki apetyt.

Czytaj więcej...