Do góry

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
50 lat działalności naszej szkoły

Publiczna Szkoła Podstawowa

w Rzeczycy Długiej

godlo.png

Stąd nasz ród! - czyli wycieczka edukacyjna do Izby Regionalnej w Antoniowie
Pierwsza i jedyna, jak do tej pory w gminie Radomyśl nad Sanem, izba regionalna  z siedzibą w Antoniowie została powołana do życia na wniosek sołtysa tejże miejscowości, pana Jana Korzybskiego, na zebraniu wiejskim 14 kwietnia 2010 r. Na skutek zgodnego głosownia mieszkańców, inicjatorzy przedsięwzięcia – na czele z panią Teresą Lachowską – uzyskali pozwolenie na utworzenie wymienionego obiektu po zaadaptowaniu w tym celu pomieszczeń dotychczasowego Wiejskiego Domu Ludowego w Antoniowie.                    

23 listopada 2010 r. młodzież ZS w Rzeczycy Długiej – w nagrodę za aktywne uczestnictwo w uroczystościach patriotycznych integrujących społeczność lokalną i promujących szkołę – miała okazję zaznajomić się ze zgromadzonymi w Izbie Regionalnej w Antoniowie eksponatami oraz ich przeznaczeniem. Podczas trzygodzinnych warsztatów pod hasłem „Dorobek Małej Ojczyzny” uczniowie gimnazjum oraz szkoły podstawowej mieli możliwość – przez doświadczanie w praktyce – zaznajomić się z warunkami i trybem życia mieszkańców okolicznych wsi z czasów sięgających nawet początku minionego stulecia.
Niezwykle ciekawie zorganizowane zajęcia z udziałem czynnie włączonych w nie mieszkańców Antoniowa – głównie seniorów – sprawiły, że młodzież z wielką pasją mogła uczestniczyć w takich czynnościach życia codziennego z przeszłości, jak: pranie bielizny w balii na tarze (także z użyciem kijanki), maglowanie, klepanie kosy, przygotowanie drewna opałowego z wykorzystaniem piły ręcznej i toporków, szycie skórzanych elementów uprzęży, przędzenie włóczki na wrzecionie, wyrabianie zaczynu chlebowego w dzieży oraz pieczenie chleba. Ponadto, w przyległej do Izby dekoratorni, głównie dziewczęta, uczestniczyły w pokazie wytwarzania elementów zdobniczych z bibuły i materiałów papierowych.  Na zakończenie, w atmosferze ogólnej wesołości, uczniowie wraz z opiekunami oraz gospodarzami Izby, zasiedli do wspólnego poczęstunku; smakowano więc pieczoną kiełbaskę, przekąszając chrupiącą skórką swojskiego chlebka.

Image

Image  

Image

Image  

Image 

Image 

Image   

Image

Image

Image 

Image 

Image

Image 

Image  

Image 

Image 

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

                              M. Lasota