Do góry
To, że warzywa i owoce są zdrowe, wie każdy z nas. Nie każdy jednak spożywa je tak często, jakby mógł, a już na pewno nie tak często jak powinien. Nadal nie jesteśmy w stanie przełamać nawyków żywieniowych, które niestety nie są najlepsze. Jemy niezdrowo i tłusto, co niekorzystnie odbija się na naszym samopoczuciu i stanie zdrowia. Badania przeprowadzone przez specjalistów z zakresu żywienia wykazały, że realny stan spożycia warzyw i owoców na jednego Polaka to 1,5 porcji dziennie, przy czym porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko, marchewka) lub kilka mniejszych sztuk (truskawki, czereśnie, winogrona). To także 1 miseczka sałatki lub 1 szklanka soku.
18 listopada 2009r. w naszej szkole zorganizowany został DZIEŃ WARZYWNO – OWOCOWY. Na korytarzu pojawiła się gazetka dotycząca zdrowego odżywiania, promująca oczywiście spożywanie warzyw i owoców 5 razy dziennie. Działo się tego dnia, oj działo! Uczniowie klas IV – VI szkoły podstawowej oraz gimnazjum już zawczasu przygotowywali się do tego dnia.W klasach zawrzało, na stolikach pojawiły się różnorodne produkty owocowe i warzywne; deski, noże, miski i miseczki.Pod bacznyym okiem wychowawców z tych surowców powstawały sałatki, szaszłyki owocowe i warzywne, potrawy, które zadziwiały swym wyglądem, smakiem oraz połączeniem użytych komponentów. Na korytarzu szkolnym zaczęły pojawiać się na stole potrawy z owoców i warzyw przygotowane przez poszczególne klasy. Tak obfitego w pyszności i smakołyki stołu jeszcze nikt nie widział. Po prezentacji można było zacząć degustację potraw.
J. Lubera