Do góry
Tradycyjnie, jak co roku, w ramach promocji zdrowia zorganizowano „Śniadanie na trawie.” Ostatnie dni nauki w szkole wcale nie muszą być aż takie trudne, o czym przekonała się młodsza społeczność szkolna, która 21 czerwca 2023r., tuż przed zakończeniem rocznych zajęć edukacyjnych, zebrała się na boisku szkolnym. Była piękna pogoda, więc dzieci z przedszkola, zerówki i uczniowie z klas I – IV rozłożyli koce, wyciągnęli pyszne śniadanko i różne zdrowe przekąski. Był to czas na integrację i dobrą zabawę. Można było skorzystać z rozgrywek sportowych, zabaw ruchowych jak również z gier planszowych. Było bardzo gorąco, dlatego koordynatorzy Szkoły Promującej Zdrowie zadbali o odpowiednie nawodnienie dzieci.
W bieżącym roku szkolnym po raz kolejny podjęliśmy realizację międzynarodowego programu profilaktycznego "Przyjaciele Zippiego", który skierowany był do uczniów klasy I, jako najmłodszej klasy podejmującej obowiązek szkolny. Program ten ma na celu promowanie zdrowia psychicznego, rozwijanie u dzieci umiejętności społecznych i asertywności, co sprawia, że są lepiej przygotowane do pokonywania trudności. Podczas pierwszych zajęć dzieci poznały grupę przyjaciół, wśród których jest rodzeństwo bliźniaków. Zippi to patyczak - ulubieniec jednego z chłopców.
W ciągu roku szkolnego 2022/23 pod kierunkiem p. Aleksandry Pomykały była realizowana innowacja pedagogiczna „Poprzez oddech do Tu i Teraz”. Innowacja miała na celu nauczenie uczestników prawidłowej techniki oddechu i relaksacji oraz wyrobienia prostych nawyków uważności. Trening uważności może pomóc w walce ze stresem, hejtem i uczuciem niepokoju, które dotyczą nie tylko dorosłych, ale też najmłodszych. Uważność, to nasza ludzka umiejętność do bycia w stu procentach w chwili obecnej. Jest to “bycie” świadomym dokładnie tego, co robimy i gdzie się znajdujemy, bez zbędnego zaangażowania (emocjonalnego) w to co się dzieje dookoła. Kiedy jesteśmy aktywnie uważni, zauważamy i zwracamy uwagę na swoje myśli, uczucia, zachowania i ruchy, a także na wpływ, jaki wywiera to na nasze ciało i na ludzi wokół nas.
W rześki, ale słoneczny, piątkowy poranek 12 maja 2023 roku wyruszyliśmy na wycieczkę. Pisząc „my”, mam na myśli uczniów z klas I – III wraz z wychowawczyniami. Droga z Rzeczycy Długiej do Łańcuta minęła bardzo szybko i spokojnie. O wyznaczonej godzinie stawiliśmy się w kasie Muzeum – Zamku w Łańcucie. Bardzo dawno tu nie byliśmy. Zostaliśmy podzieleni na dwie grupy i rozpoczęliśmy zwiedzanie. Zachwytom nie było końca, bo wnętrza zamku są olśniewające. Każde następne zwiedzane pomieszczenie wywoływało na twarzach dzieci zdziwienie, a niektórzy nawet wyrazili chęć zamieszkania w tych pięknych wnętrzach. Następnie przeszliśmy do Powozowni, gdzie podziwialiśmy imponującą kolekcję trofeów myśliwskich i przede wszystkim niezwykły zbiór powozów, którymi podróżowali właściciele zamku.
Już od kilkunastu lat uczniowie naszej szkoły (klasy I – V) objęci są Programem dla Szkół. W ramach tego programu otrzymują w szkole świeże warzywa i owoce oraz mleko i jego przetwory. Program jest finansowany ze środków Unii Europejskiej oraz budżetu krajowego. Jego koordynatorzy postanowili w tym roku szkolnym poszerzyć swoją działalność. W piątek 28 kwietnia 2023 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty edukacyjne w ramach Programu dla Szkół „Kolorowy świat warzyw i owoców na talerzu”. Bezpłatne warsztaty realizował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a poprowadziła je dietetyk Pani Agata Szustecka, z pomocą Pani Anny Kuraś.
21 marca 2023r. podczas występów artystycznych z okazji nadejścia wiosny ogłoszone zostały wyniki konkursu plastycznego o złote jabłko, którego celem było promowanie zdrowego stylu życia w myśl hasła „Żyję zdrowo i aktywnie.” Nasza szkoła, jako Szkoła Promująca Zdrowie, od lat realizuje działania mające na celu rozpowszechnianie zdrowego stylu życia i dąży do tego, by nasi uczniowie poznane zasady prozdrowotne zamieniali w codzienne nawyki. Stąd nieprzypadkowo konkurs o złote jabłko, choć w logo naszej szkoły jest czerwone i symbolizuje zdrowie, to złote wydaje się cenniejsze, tak jak cenne, a może nawet bezcenne jest nasze zdrowie. Konkurs nawiązywał również do zbliżającego się Światowego Dnia Zdrowia, obchodzonego co roku 7 kwietnia.
7 marca 2023 r. gościem w naszej szkole był ratownik - pan Paweł Główka. Było to miłe, ale przede wszystkim bardzo ważne spotkanie, w którym udział wzięły dzieci z oddziału przedszkolnego, uczniowie z klasy I oraz z klasy VI. Celem zajęć przeprowadzonych przez wykwalifikowanego ratownika było przygotowanie dzieci i uczniów do wykonywania prostych czynności udzielania pierwszej pomocy oraz prawidłowego zachowania się w czasie wypadku, w sytuacjach zagrożenia życia lub zdrowia. Pan ratownik pokazał dzieciom jak wygląda strój, w którym pracuje na co dzień i wytłumaczył, dlaczego jest koloru pomarańczowego, wyjaśnił również na czym polega jego praca. Następnie każdy z uczestników zajęć miał okazję wysłuchać informacji na temat udzielania pierwszej pomocy w przypadku zadławienia lub zatrzymania akcji serca.
W poniedziałek, 6 marca 2023r., na zaproszenie szkolnego koordynatora promocji zdrowia naszą placówkę odwiedziła pani mgr Marta Jachim - dietetyk pracująca w Centrum Dietetycznym Naturhouse w Stalowej Woli. Celem spotkania było zapoznanie dzieci i młodzieży ze zdrowymi nawykami żywieniowymi. Uczniowie zostali zapoznani z zasadami prawidłowego żywienia oraz jego wpływem na funkcjonowanie naszego organizmu. W pierwszej część prelekcji uczestniczyli uczniowie klas młodszych, a kolejna część była poświęcona uczniom klas starszych. Dziękujemy serdecznie firmie Naturhouse Stalowa Wola za inspirujący filmik o zdrowym odżywianiu, skierowany głównie do rodziców naszych uczniów, a Pani Marcie dziękujemy za owocne spotkanie i poświęcony nam czas.
Zasadniczym celem projektu jest wzrost wiedzy i świadomości młodzieży szkolnej, kadry pedagogicznej i rodziców w zakresie uzależnień behawioralnych, poprzez realizację szeregu kompleksowych i spójnych działań profilaktyczno-edukacyjnych. Celami szczegółowymi programu są: rozwój u młodzieży umiejętności społecznych potrzebnych do podejmowania roli liderów młodzieżowych oraz realizacji działań prospołecznych, przekazanie młodzieży szkolnej wiedzy na temat zagrożeń płynących z uzależnień oraz ich mechanizmów, możliwości uzyskania pomocy poprzez realizację przez liderów młodzieżowych zajęć profilaktyczno-edukacyjnych w klasach oraz profilaktycznych gier terenowych „Poza siecią”, zapoznanie rodziców z wiedzą na temat zagrożeń związanych z uzależnieniem behawioralnym oraz skutecznego radzenia sobie z występującymi problemami w tym zakresie poprzez organizację prelekcji podczas wywiadówek.
W bieżącym roku szkolnym w klasie drugiej prowadzona jest innowacja pedagogiczna pod nazwą „Gotuj się na zmiany”. W ramach tej innowacji prowadzone są różne zajęcia mające na celu przybliżenie uczniom zasad zdrowego odżywiania.
W piątek 21 października 2022 roku postanowiłam zajrzeć do pudełek śniadaniowych uczniów z klasy II. Dlaczego akurat tego dnia? Ponieważ wtedy przypadał Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Święto to ustanowiono, aby uświadamiać ludziom jak wielki i dobroczynny wpływ na nasze zdrowie mają owoce i warzywa. Drugoklasiści wiedzą, że aby być zdrowym trzeba jeść owoce i warzywa do każdego posiłku.