To, że warzywa i owoce są zdrowe, wie każdy z nas. Nie każdy jednak spożywa je tak często, jakby mógł, a już na pewno nie tak często jak powinien. Nadal nie jesteśmy w stanie przełamać nawyków żywieniowych, które niestety nie są najlepsze. Jemy niezdrowo i tłusto, co niekorzystnie odbija się na naszym samopoczuciu i stanie zdrowia. Badania przeprowadzone przez specjalistów z zakresu żywienia wykazały, że realny stan spożycia warzyw i owoców na jednego Polaka to 1,5 porcji dziennie, przy czym porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko, marchewka) lub kilka mniejszych sztuk (truskawki, czereśnie, winogrona). To także 1 miseczka sałatki lub 1 szklanka soku. 

   18 listopada 2009r. w naszej szkole zorganizowany został DZIEŃ WARZYWNO – OWOCOWY. Na korytarzu pojawiła się gazetka dotycząca zdrowego odżywiania, promująca oczywiście spożywanie warzyw i owoców 5 razy dziennie. Działo się tego dnia, oj działo! Uczniowie klas IV – VI szkoły podstawowej oraz gimnazjum już zawczasu przygotowywali się do tego dnia.W klasach zawrzało, na stolikach pojawiły się różnorodne produkty owocowe i warzywne; deski, noże, miski i miseczki.Pod bacznyym okiem wychowawców z tych surowców powstawały sałatki, szaszłyki owocowe i warzywne, potrawy, które zadziwiały swym wyglądem, smakiem oraz połączeniem użytych komponentów. Na korytarzu szkolnym zaczęły pojawiać się na stole potrawy z owoców i warzyw przygotowane przez poszczególne klasy. Tak obfitego w pyszności i smakołyki stołu  jeszcze nikt nie widział. Po prezentacji można było zacząć degustację potraw. 
        

 Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

J. Lubera