Do góry
W piątek, 8 listopada 2024 r., uczniowie naszej szkoły po raz kolejny wzięli udział w ogólnopolskiej akcji „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Nasi uczniowie doskonale wiedzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego od 2008 roku, od momentu przyjęcia naszej placówki do Rejonowej Sieci Szkół Promujących Zdrowie, w naszej szkole uczniowie codziennie pod opieką nauczycieli wspólnie spożywają drugie śniadanie w klasie. Jednak każdego roku 8 listopada, drugie śniadanie nabiera wymiaru prawdziwej uczty, ponieważ cała społeczność szkolna angażuje się w przygotowanie zdrowego śniadania. Uczniowie wymyślają przepyszne kanapki, zdrowe przekąski, koktajle i inne cuda, którym nie sposób się oprzeć podczas degustacji.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania przypada na 8 dzień listopada. Celem tego święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych wśród dzieci i młodzieży oraz informowanie o konsekwencjach złej diety. Na tegoroczne jego obchody uczniowie klasy ósmej zostali zaproszeni do Zespołu nr 3 w Stalowej Woli. Jednym z punktów przygotowanego programu było wystąpienie i wysłuchanie wykładu psychologa pani Anny Bizoń na temat najczęstszych, przewlekłych zaburzeń odżywiania, do których należą bulimia i anoreksja. Ponadto dużym zainteresowaniem cieszyła się przygotowana przez młodzież technikum gastronomicznego prezentacja dotycząca zasad zdrowego odżywiania. Podsumowaniem tej części programu był konkurs wiedzy związany z powyższym tematem.
Powieść „Quo vadis” to jedno z najważniejszych dzieł wybitnego noblisty Henryka Sienkiewicza. Przedstawia historię miłości patrycjusza, Marka Winicjusza, do chrześcijanki Ligii na tle ważnych wydarzeń historycznych, które stanowią prześladowania chrześcijan za czasów cezara Nerona. Powieść doczekała się wielu ekranizacji filmowych polskich i zagranicznych, warto wspomnieć o polskiej produkcji z 2001 roku w reżyserii Jerzego Kawalerowicza z niezapomnianą rolą Michała Bajora, kreującego despotycznego Nerona, jednak po raz pierwszy dokonano jej adaptacji w formie filmu animowanego. Polsko-indyjsko- brytyjsko-litewska koprodukcja w reżyserii Aniry Wojan i Roya Sukanana trafiła na ekrany kin 25 października 2024 roku, wywołując różne reakcje widzów i stając się tematem wielu rozmów.
Oddział przedszkolny, klasa I i II
19 dni x 4,50 = 85,50 zł
Klasy III i IV
19 dni x 4,50 = 85,50 zł
Uwaga: W miesiącu listopadzie odliczony zostaje jeden dzień za 18.10.2024r. (wycieczka)
Razem do zapłaty: 85,50 – 4,50 = 81,00 zł
W ramach przybliżania kultury i zwyczajów krajów anglojęzycznych, w naszej szkole można było zobaczyć wystawę dyń Halloweenowych. Wystawa miała miejsce w dniach 28-31 października. Uczniowie wykazali się niezwykłą inwencją i talentem. Projekty dyń były zarówno śmieszne jak i straszne, wykorzystane były dynie maleńkie jak i prawdziwe olbrzymy. Komisja w składzie: Pani Urszula Urbańska, Pani Jolanta Chciuk i Pani Teresa Zawadzka miała bardzo trudne zadanie, żeby wyłonić najciekawsze prace uczniów. Postanowiono więc przyznać dwa pierwsze, dwa drugie i dwa trzecie miejsca, oraz 12 wyróżnień.
Miejsce pierwsze otrzymali:
Hubert Wermiński i Amelia Sioda z klasy II.
Halloween jest bardzo popularnym świętem w krajach anglojęzycznych, które przypada na 31 października. Wiążą się z nim liczne tradycje i zwyczaje. Do najpopularniejszych należy przebieranie się w pomysłowe kostiumy, które przeważnie nawiązują do świata magii, duchów i upiorów, chociaż często mają też swoje źródła w popkulturze. Popularne są na przykład kostiumy postaci z filmów grozy. Kolejny zwyczaj to: „Cukierek albo psikus”, czyli dziecięca zabawa polegająca na odwiedzaniu sąsiadów i zbieraniu od nich słodyczy. Jednak najważniejszym i najbardziej rozpoznawalnym elementem tego święta są dynie, czyli pumpkins. Wydrążona dynia z wyciętym motywem twarzy oraz lampką w środku to Jack-o'-lantern - jeden z najważniejszych symboli Halloween. Równie popularnymi symbolami wykorzystywanymi do dekoracji domów i miejsc publicznych należą: nietoperze, pająki, duchy i czarownice.
Dzień Wszystkich Świętych, przypadający na 1 listopada, jest jednym najważniejszych świąt katolickich. To wyjątkowy okres zadumy i refleksji. Wtedy to miliony Polaków odwiedzają groby najbliższych, zapalają znicze i wspominają swoich krewnych i znajomych. W tym czasie pamiętamy również o tych, których groby na co dzień są zapomniane. Wspominamy jednocześnie wybitnych Polaków, którzy mieli niebagatelny wkład w rozwój kultury i dziedzictwa naszego regionu i kraju. Społeczność szkolna, jak co roku, otacza troską groby osób zwianych z nasza szkołą, a w szczególności grób profesora Kazimierza Kuczmana. Pan profesor Kazimierz Kuczman był znamienitą postacią związaną z kulturą i sztuką, pracownikiem naukowym Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie i długoletnim pracownikiem Zamku Królewskiego na Wawelu.
25 września 2024 r. uczniowie klasy VI i VII wraz z wychowawcami, korzystając z zaproszenia Wojewódzkiego Domu Kultury w Rzeszowie, zwiedzili wystawy Podkarpackiego Centrum Nauki Łukasiewicz. Na miejscu okazało się, że to nie jest muzeum, ani tez plac zabaw, ale ośrodek popularyzujący naukę. Utworzone nieopodal Rzeszowa centrum nauki, to obiekt nowej generacji oraz przestrzeń dla umysłu, która daje tyle możliwości ile podpowie odważna wyobraźnia i niezaspokojona ciekawość odkrywcy. To miejsce dynamiczne i interaktywne, w którym można do woli eksperymentować, testować, pytać, doświadczać i rozwijać naukowe zainteresowania. PCNŁ dba o to, aby przekazywać wiedzę multisensorycznie, angażując do tego jak najwięcej zmysłów.
Obchody Światowego Dnia Owoców i Warzyw zostały zainicjowane w Nowej Zelandii w 2013 roku. Od tego czasu jego świętowanie przypada corocznie na trzeci piątek października. W naszej szkole z racji innych działań zaplanowaliśmy owocowo-warzywne fetowanie na piątek, 25 października 2024r. Jednak, aby zachować zdrowie i witalność, powinniśmy obchodzić to święto każdego dnia, ponieważ owoce i warzywa są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Obok wysiłku fizycznego zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Codzienne spożywanie kolorowych warzyw i owoców zapewnia harmonijny rozwój i funkcjonowanie organizmu dzieci. Można je zjadać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci różnych przetworów. Z okazji tego święta ogłoszony został konkurs na hasło promujące nasze rodzime, tj. polskie, owoce i warzywa.
W ramach realizacji programu Szkoła Promująca Zdrowie rozkręcamy aktywne - taneczne przerwy. W ich trakcie starsi i młodsi bawią się razem w rytm skocznej muzyki popularnych utworów. Jako że taniec jest jednym przyjemniejszych sposobów przeżywania i przekazywania emocji, stanowi doskonałą okazję do odprężenia i poprawy relacji między uczniami. I temu mają właśnie służyć taneczne przerwy. W czwartek, 24 października 2024r, podczas przerwy na korytarzach szkoły, jak i na sali gimnastycznej rozbrzmiewała taneczna muzyka, a młodszych kolegów i koleżanki do zabawy zachęcały uczennice z klasy siódmej: Iga i Gabrysia, za co im serdecznie dziękujemy. Kolejna przerwa z muzyką już w następny czwartek, zapraszamy!
tekst: T. Zawadzka