Do góry
Obchody Światowego Dnia Owoców i Warzyw zostały zainicjowane w Nowej Zelandii w 2013 roku. Od tego czasu jego świętowanie przypada corocznie na trzeci piątek października. W naszej szkole z racji innych działań zaplanowaliśmy owocowo-warzywne fetowanie na piątek, 25 października 2024r. Jednak, aby zachować zdrowie i witalność, powinniśmy obchodzić to święto każdego dnia, ponieważ owoce i warzywa są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Obok wysiłku fizycznego zajmują najważniejsze miejsce w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Codzienne spożywanie kolorowych warzyw i owoców zapewnia harmonijny rozwój i funkcjonowanie organizmu dzieci. Można je zjadać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci różnych przetworów. Z okazji tego święta ogłoszony został konkurs na hasło promujące nasze rodzime, tj. polskie, owoce i warzywa.
Tego dnia podczas zajęć dzieci z oddziału przedszkolnego i uczniowie klas młodszych poznawali wartości odżywcze naszych polskich skarbów, robiąc z nich sałatki lub surówki, by następnie je degustować i rozkoszować się smakiem oraz zapachem swoich wytworów. Zwieńczeniem dnia było rozstrzygnięcie wzmiankowanego konkursu - na hasło promujące spożywanie polskich owoców i warzyw. Komisja miała niełatwe zadanie, ponieważ na konkurs wpłynęło 38 prac, dlatego przyznane zostały dwa pierwsze, dwa drugie i dwa trzecie miejsca oraz siedem wyróżnień.
I miejsce: Nikola Solpa z kl. III i Lena Szkutnik z kl. VI
II miejsce: Augustyn Dul z kl. II i Oskar Dyl z kl. II
III miejsc: Aleksandra Gorczyca z kl. IV i Lena Godek z kl. VI
Wyróżnienia: Filip Frąg, Jakub Wolak, Tomasz Świątek, Jakub Czerwonka, Igor Bajek, Maja Przekwas i Jakub Dobrowolski.
Ponadto komisja zatwierdziła cztery prace zbiorowe - z oddziału przedszkolnego oraz klas V, VII i VIII. Wszystkim zaangażowanym w obchody Światowego Dnia Owoców i Warzyw dziękujemy, a zwycięzcom i wyróżnionym w szkolnym konkursie szczerze gratulujemy. Reasumując, dzień ten był nie tylko smaczną przygodą, ale też doskonałą okazją do promowania zdrowego stylu życia!
tekst: T. Zawadzka