Powoli odchodzi od nas zima i wielkimi krokami zbliża się wiosna. Czas więc uzupełnić witaminowe braki w organiźmie. Dlatego właśnie uczniowie klasy I postanowili założyć w klasie mini warzywnik. Od rana pod okiem wychowaczyni siali rzeżuchę w skorupkach jajek (jeśli wszystko się uda powstaną z tego piękne rzeżuchowe czuprynki) oraz sadzili cebulkę i pietruszkę do słoików wypełnionych wodą. Za jakiś czas, gdy nowalijki urosną wykorzystamy je przy robieniu wiosennych kanapek. Te drobne czynności ogrodnicze były okazją do rozmowy na temat witamin zawartych w warzywach i owocach.

       Dzieci z klasy I doskonale wiedzą co trzeba jeść i jaki tryb życia prowadzić żeby być zdrowym. Teraz będziemy uważnie obserwować nasz ogródek i z niecierpliwością oczekiwać na zbiory.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

                                B. Czajkowska