Szkoła Podstawowa w Rzeczycy Długiej
Aktualności
23.11.2017.
Szczodraki - co to jest? Utwórz PDF Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Administrator   
27.10.2016.
 Uczniowie z klasy II i III, aż do środy 26 października 2016r., nie wiedzieli, że  „szczodraki” są ściśle związane z naszą lokalną tradycją. Są to słodkie rogaliki, które wypiekane były na Nowy Rok i święto Trzech Króli. Tymi rogalikami obdarowywane były dziewczyny chodzące „po kolędzie”. Dzieci dowiedziały się tego, i jeszcze wielu innych ciekawych rzeczy, podczas odwiedzin w Muzeum Regionalnym w Stalowej Woli. Wizyta była niezwykle ciekawa. Najpierw uczniowie wzięli udział w warsztatach kulinarnych.
Prowadzili je państwo Smaliszowie z Pysznicy. Dzieci widziały, jak przygotowuje się ciasto na „szczodraki”, a później same zrobiły swoje rogaliki. Wszyscy też mieli okazję skosztować wypieków przygotowanych przez prowadzących warsztaty. Gdy ciasto się piekło, a smakowity zapach roznosił się po całym budynku, uczniowie obejrzeli wystawę poświęconą chlebowi i wysłuchali lekcji „Od ziarenka do bochenka”. Po lekcji czekała na nich jeszcze jedna niespodzianka. Była nią kromka domowego chleba, pieczonego na zakwasie, z masłem i dżemem lub miodem. Pycha! Bierzemy udział w warsztatach organizowanych przez muzeum już od kilku lat, ale ten wyjazd był chyba najlepszy! A na pewno był najsmaczniejszy! Swoje wypieki dzieci zabrały do domu, aby słodkości posmakowali także ich rodzice i rodzeństwo. Każdy uczeń dostał też przepis na „szczodraki” i inne wypieki. Teraz będą mogli przygotować zdrowe i smaczne wypieki w domu.
  tekst: B. Czajkowska
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image
 
Image 
Zmieniony ( 27.10.2016. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »