Szkoła Podstawowa w Rzeczycy Długiej
Aktualności
23.11.2017.
Od ziarenka do bochenka Utwórz PDF Drukuj Wyślij znajomemu
Redaktor: Administrator   
25.10.2016.
 W poniedziałek 24 października dzieci z klas 0-I odwiedziły Muzeum Regionalne w Stalowej Woli, aby uczestniczyć w warsztatach i lekcji muzealnej dotyczącej historii chleba. W czasie warsztatów piekarniczych prowadząca przybliżyła dzieciom tradycję wypiekania chleba. Uczestnicy przygotowywali własne ciasto i formowali z niego bochenki chleba, które zostały włożone do piekarników. W oczekiwaniu na pieczony chlebek dzieci wzięły udział w lekcji muzealnej, podczas której śledziły proces powstawania chleba od zasiewu zboża do wypieku pieczywa, poznały zastosowanie dawnych przedmiotów używanych w gospodarstwach i piekarniach, takich jak dzieża, pociosek, cep czy żarna oraz poznały znaczenie chleba w dawnych obrzędach.

Uczestnicy lekcji obejrzeli również film edukacyjny o powstaniu chleba. Zajęcia miały charakter aktywizujący młodych odbiorców. Na koniec wizyty w muzeum dzieci zabrały ze sobą do domu wypieczone i pachnące owoce swojej pracy.

   tekst: E. Szwedo

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image 

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image 

Zmieniony ( 25.10.2016. )
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »