Zasady prawidłowego żywienia są ważnym i często poruszanym tematem w naszej szkole. Niektóre z tych zaleceń, szczególnie w rozwojowym okresie życia, odgrywają istotną rolę, gdyż przestrzeganie ich jest nieodzownym warunkiem zdrowia, a także prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego młodego człowieka. Celem kształtowania właściwych nawyków żywieniowych młodzież klas VI i VII 22 marca uczestniczyła w warsztatach kulinarnych zorganizowanych w Zespole Szkół numer 3 w Stalowej Woli. Zajęcia odbywały się w pracowniach gastronomicznych, gdzie po wysłuchaniu wykładu opiekuna pracowni oraz podziale na grupy rozpoczęły się zajęcia praktyczne.

Nasi uczniowie pod czujnym okiem starszych koleżanek i kolegów przygotowali pełnowartościowy posiłek śniadaniowy, który składał się z frittaty warzywnej, podawanej z sosem czosnkowo-koperkowym, koktajlu szpinakowo-owocowego oraz ciasteczek owsianych z orzechami i suszoną żurawiną. Na zakończenie zajęć uczestnicy warsztatów rokoszowali się smakiem własnoręcznie przygotowanych potraw. Mamy nadzieję, że zdobyte doświadczenie kulinarne zaowocuje rozsądnym i kreatywnym  podejściem do kwestii odżywania oraz będzie inspiracją dla naszych uczniów do komponowania smacznych i zdrowych posiłków.
                  tekst: A. Podolska-Szoja